Fisk och skaldjur är fantastiskt gott, tycker jag. Till fest eller till vardags? Det avgör man själv efter valet av fisk och skaldjur. Färska eller frusna råvaror? Det avgör man också själv. Allt efter tillgång.
Bra bjudmat då allt kan förberedas. Skala räkor putsa och skära fisken i kuber samt att koka själva soppan. (Har du tid och lust så koka skalen till en god fond. Det förhöjer smaken avsevärt.) Bara att lägga i fisken i den upphettade grytan när det återstår fem minuter tills man sätter sig till bords.
Oftast blandar jag torsk och lax samt räkor. Vid lite festligare tillfällen kan jag även fresta med musslor och kräftor. Det ser så vackert ut och smakar gudomligt.
Servera med ett gott bröd och aioli.
Fisksoppa
1 skivad purjolök
6 hackade tomater
1/4 fänkål i bitar
2 krossade vitlöksklyftor
Olja
1 kuvert saffran
1 liter buljong
1 dl vitt vin
2,5 dl mellangrädde
Salt och peppar
6 hg blandad fisk, skuren i kuber
Skaldjur efter smak
Fräs allt grönt, tomater och saffran.
Späd med buljong och vin
Sjud i 20 minuter.
Tillsätt grädde och krydda.
Hit går bra att förbereda.
Låt fisk och skaldjur dra i den upphettade soppan c:a 5 minuter.