Sensommar och höst, bästa tiden för skaldjur. Musselsoppa är gott och känns lite festligt. Mindre portioner och det blir en mysig förrätt. Idag finns det ekologiska musslor i nät hos fiskhandlaren och de brukar vara riktigt goda. Receptet är beräknat till fyra personer.

Musselsoppa

10 musslor per person

1 msk finhackad lök

2 krossade vitlöksklyftor

Olja

Smör

1 pkt saffran

Salt och peppar

1 msk hackad persilja

1 tsk torkad basilika

2 dl vitt vin

1,5 dl grädde

7 dl buljong

Borsta och skölj musslorna väl. Koka dem i lättsaltat vatten tills de öppnat sig c:a 6 minuter.

Fräs löken i smör och olja.

Tillsätt övriga ingredienser och koka 15 minuter.

Lägg i musslorna.

Servera med ett gott bröd.

Birgittas goda bröd till soppan

Det här receptet har jag fått av kompisen Birgitta B. Hon bakar det då och då och överraskar med det inslaget i en vacker handduk placerat i en fin korg. Det doftar så ljuvligt och smakar fantastiskt gott. Tack Birgitta för att du delar med dig av receptet!

Brödet passar verkligen till sopporna. Dessutom är det snabbt och lätt fixat bara man satt degen kvällen innan det ska gräddas.

Baguetter

2 stycken

30 g jäst

3 dl kallt vatten

6,5 dl vetemjöl special eller helst Manitoba

1-1,5 tsk salt

Sesamfrö till utbakning (kan uteslutas)

På kvällen

Blanda degen. Rör ut jästen i vattnet och tillsätt mjöl och salt. Rör tills allt blandats ordentligt. Degen ska vara ganska lös. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt stå i rumstemperatur 8-10 timmar.

På morgonen

Sätt ugnen på 275 grader med en plåt i mitten och en på nedre hyllan. Skrapa ut degen på mjölat bakbord och dra ut den till en kvadrat. Vik ihop den till ett litet paket, först ovanifrån och underifrån, sedan från båda sidor. Den bör bli c:a 25×25 centimeter. Vänd skarven nedåt så håller paketet ihop. Strö på lite mjöl och låt jäsa c:a 40 minuter.

Dela degen i två bitar och dra ut dem en aning på längden. Om man vill rullar man dem i sesamfrö innan de snurras ett kvarts varv och läggs på ett bakplåtspapper. Dra upp papperet på en skärbräda och låt det sedan glida över på den heta plåten i ugnen. Lägg några isbitar på den nedre plåten.

Låt stå tills baguetterna fått ordentligt med färg c:a 15-20 minuter. De sista tio minuterna kan man öppna ugnsluckan ett par gånger och släppa ut lite ånga. Eventuellt behöver man vända på bröden mot slutet för att få fin färg runt om. Låt svalna på galler.

Välkommen till min hemsida