Tänkte bjuda på några smultronställen som jag gärna återkommer till när jag är i Stockholm. Eftersom min dotter med familj bor på Gärdet har jag förmånen att bo hos dem när jag är i vår vackra huvudstad. Kommer jag med tåget så går buss nr 1 från centralen till hållplatsen utanför deras port. Perfekt!

Mitt emot ligger Kampementsbadet där man kan motionssimma om lusten faller på. Inte långt ifrån på Sandhamnsgatan ligger ett fräscht vandrarhem som jag kan rekommendera och intill finns även ett populärt lägenhetshotell.

Länk till Kampementsbadet

Länk till Gärdets vandrarhem

Hela Gärdet är en härlig uteplats för olika aktiviteter. Utöver lek med barnbarnen där så är det en trevlig transportsträcka för mig till olika smultronställen. Låt oss börja med Thielska Galleriet. Tar en långpromenad utmed Djurgårdskanalen och bort till Blockhusudden.
Här får man lön för mödan vill jag påstå. Den vackra byggnaden från förra sekelskiftet och den underbara trädgården riktigt sträcker ut sina armar i ett välkomnande. Utöver all vacker inredning och konst kan man även äta en god lunch, smörgås eller fika. Monika Ahlberg står för maten och man kan köpa med sig en receptbok och inspireras av hemma. Det är bara att njuta och fylla på lite energi för vidare promenad. Vill inte gå samma väg tillbaka så jag tar strandpromenaden till Waldemarsudde. Det är så mysigt att gå utmed vattnet å ena sidan och de underbara träden och villorna på andra sidan.

Länk till Thielska Galleriet

Har man inte lust eller ork att gå så fungerar kollektivtrafiken utmärkt. Välj buss eller båt.
Prins Eugenes Waldemarsudde är också en favorit. Denna vackra byggnad, också från förra sekelskiftet, bjuder alltid på intressanta utställningar, trevlig shop och restaurang, och en ljuvlig trädgård med skulpturer och växter. Fantastiskt att vi har möjlighet att besöka dessa vackra hem.

Länk till Waldemarsudde

När barnbarnen är med och vädret tillåter passar vi på och äter våfflor i Café Ektorpet, ett stenkast därifrån. Här är det lite som jag minns de högtidliga fikastunderna med min mormor.

Länk till Café Ektorpet

Till Waldemarsudde går spårvagnen från centrum och det är smidigt om man kommer från det hållet.
Om jag väljer att promenera hemåt härifrån så går jag över Rosendals Trädgård. Här doftar det underbart från alla blomster både ute och i växthusen. Ibland kan man låna en sax och plocka sina blommor till en underbar bukett och betala efter vikt. Du kan köpa lökar, frön, krukor och mer därtill. Även här finns en restaurang. Missa inte den lilla affären med hembakat bröd och andra trevliga produkter.

Länk till Rosendals Trädgård

Om jag valt att gå ner mot Skansen så hade jag kommit till Liljevalchs. Där finner man ju alltid något spännande. I skrivande stund visar Lars Lerin sina otroliga akvareller. Här finns också en trevlig shop.

Länk till Liljevalchs

Granne med Liljevalchs ligger den trevliga restaurangen Blå Porten. Här erbjuds mat och fika inomhus eller i trädgården. Just för tillfället är den stängd för renovering och öppnar under våren 2019.

Länk till Blå Porten

Jag kan tipsa om en annan restaurang runt hörnet kan man säga, där det inte brukar vara så fullsatt. Skroten, Beckholmsvägen 14 bakom Gröna Lund är en härlig och oväntad oas. Riktigt god mat och fika. De brukar även servera små plättar vilket är omtyckt av de små. Lite småsaker att shoppa finns det också i den lilla skeppshandeln.

Länk till Skroten

Vid Gröna Lund lägger färjan till Skeppsholmen till. Den brukar jag ta när jag är här för att komma till Moderna Museet. Passa på att gå in på Herta Hillfons lilla museum på vägen upp i backen. Det är en trevlig avstickare i en rofylld miljö.

Länk till Moderna Museet

Länk till Herta Hillfons museum

Moderna Museet har alltid något som väcker ens nyfikenhet. För dig som inte är intresserad av utställningarna så kan säkert den välsorterade affären locka. Är du hungrig finns en gourmetrestaurang och en lite enklare. På den lite enklare Café Blom tar jag gärna en god räkmacka och på sommaren sitter jag i den härliga trädgården. Se upp för matglada fåglar!

Länk till Café Blom

Strandvägen är rolig att flanera på sommartid. När jag är framme vid Nybroviken lockar alla båtar med sina trevliga turer. Har du tid så ta en båttur. Varför inte till Lidingö? Där tar du bussen eller en ganska lång promenad till Millesgården. Denna fantastiska byggnad med sin skulpturpark hör verkligen till smultronställena. En utflykt hit kommer du inte att ångra. Fina utställningar, intressant vandring i hemmet och ateljén, vackra interiörer och en imponerande utsikt. Shop och restaurang finns det också. Du kan även ta buss eller tåg hit i stället för båt.

Länk till MIllesgården
Så tillbaka på Nybroplan och strax intill ligger Hallwylska Palatset på Hamngatan 4 som är en oas mitt i centrum. Här kan du ta en guidad tur i palatset och drömma om gamla tider eller sätta dig i innergården för någon förtäring. Inte ett ljud från den trafikerade gatan. Du sitter under bar himmel men om det regnar fälls ett tak ut. Perfekt paus efter en dag i sta’n.

Länk till Hallwylska Palatset

En annan trevlig plats att slå sig ner på för något att äta eller handla med sig, är den ganska nyöppnade Eataly på Biblioteksgatan. Massor av goda varor med italiensk influens och mycket folk att titta på. Här är ett annat tempo men roligt när man är på det humöret.

Länk till Eataly

Välkommen till min hemsida