Nice har flera trevliga museer som jag flitigt besöker när jag är där. Alla är behagligt stora utan att det är trängsel. Det största är Mamac som ligger längst bort österut när du går på Promenade du Paillon. Det är en pampig byggnad. Här finner du permanenta och tillfälliga utställningar.

Jag brukar börja med att ta hissen upp till takvåningen. Här finns skulpturer, rolig arkitektur och inte minst en vidunderlig utsikt över Nice.

Sen blir det trapporna ner våning för våning. Även de permanenta utställningarna skiftar från gång till gång. Alltid något som är utlånat eller kommit tillbaks. Här finns många nutida favoriter. Vad sägs om Yves Klein, Niki de Saint Phalle, Fernandez Arman, Cesar Baldaccini, Jim Dine, Alexander Calder med flera.

Sist jag kom till den tillfälliga avdelningen var det omhängning. Jag kände mig nöjd ändå med alla intryck från samlingarna.

Chagallmuseet är också mycket trevligt att besöka. Vi bor så nära så jag går ofta dit. Går inte in på museet varje gång utan tar en fika i den vackra trädgården eller sätter mig på en bänk i skuggan och läser. Det är ett andrum.

Själva museet är så vackert! Chagalls målningar kommer verkligen till sin rätt i detta specialbyggda museum.

Är du intresserad så missa inte ett besök. Det visas även en intressant film om Chagalls liv och den lilla shopen är trevlig.

Ännu högre upp på Cimiezkullen ligger Musée Matisse. Det finns tyvärr inte så många målningar här men en pedagogisk överblick av Matisse utveckling som konstnär. Det finns även en trevlig shop.
Det vackra huset och den härliga parken med många olivträd är också värt ett besök. Många tror att Matisse bodde här men det är fel. Han bodde sina sista år i Hotel Regina strax intill. Här bodde även Drottning Victoria några somrar. Numera är det bostadsrätter för de välbesuttna i Nice.

Dessförinnan bodde Matisse på flera håll i Nice men framför allt i det gula huset längst mot öster på Cours Saleya i gamla sta’n. Här lär han ha sagt det berömda citatet när han blickade ut över havet: ”När jag varje morgon skulle se detta ljus insåg jag min lycka. Jag beslöt mig för att aldrig lämna Nice.”

Matisse dog 1954 ligger begravd på kyrkogården intill den stora parken.

Till de här två museerna tar du samma buss. Förslagsvis kan du åka till Matisse först och ta en promenad ner till Chagall. Museerna är inte större än att man orkar ta in båda på en dag.

Är du nere i hamnen så passa på och se vad Gallerie Lympia visar. Här kan det vara något intressant på gång. Jag har bl.a sett fotoutställning och en stor utställning av Giacometti där.

Orkar du med ett museum till en dag så missa inte Musée des Beaux-Artes. Det ligger väster ut på Baumettekullen förbi Hotel Negresco. Därefter är det skyltat. Det går även buss dit.

Här finner du en samling med målningar och skulpturer från medeltid till mitten av 1900- talet.

För mig är det stor glädje att få se så många verk av den färgstarka Raoul Dufy.

Välkommen till min hemsida