Kollektivtrafiken i Nice är mycket smidig och lättillgänglig. Du kan köpa enstaka, period- eller 10-resorskort vid automaterna på spårvagnshållplatserna. Barn åker gratis eller rabatterat. Det finns även bemannade trafikkontor där du kan få all information om buss- och spårvagnstrafiken. Be att få en karta över busslinjerna. Länk till biljettkontor.

Du stämplar din biljett när du går på buss eller spårvagn varje gång även när du byter. Biljetten är giltig drygt en timmes färd i samma riktning. Gäller alltså inte retur, då får du stämpla en ny. Var noga med att stämpla din biljett i annat fall riskerar du dryga böter. Det är kontroll ganska ofta.


En liten varning!
Från den 1 juli 2023 infördes ett nytt system med biljetthantering.
Köp inte biljett för spårvagn utanför terminalen. Här är det dyrt! 

Gör så här: Kommer du med flyg till Nice så ta spårvagnen in mot sta’n en station. Hit åker du fritt. Gå av och köp kortbiljett i automaten. Härifrån kommer du lätt vidare mot centrum. Ta reda på i förväg från ditt hotell eller annan hyresvärd vilken spårvagn eller buss du lämpligast ska välja. Det går oftast lika fort som taxi då bussen stundtals har egna filer och kostar bara en bråkdel. Samma kortbiljett gäller. 

På bussen kan man lösa biljett av chauffören men endast med kontanter. Från terminal 1 går du bara rakt fram när du kommer ut i ankomsthallen upp till den stora vägen. Där ser du busshållplatsen c:a 100 meter bort till höger. Se till att du inte går på cykelbanan! Det är inte populärt av de snabba cyklisterna. De flesta bussarna går in mot centrum, men som sagt, ta reda på i förväg vilken buss som är lämpligast för dig.

Apropå spårvagn, om du tittar på hållplatserna så är namnen skrivna med handstil och här och där även små aforismer. Detta ingår i den offentliga konsten och är gjorda av Nicekonstnären Ben Vautier. Han är född i Neapel 1935 och lever i Nice sedan många år. Lite varstans i sta’n kan vi se hans små ord på vägen.

Det finns bl.a en målning med hans text på en av väggarna på Hotel Windsor. Han har även, tillsammans med andra välkända konstnärer, utsmyckat hotellrummen. Gå gärna in här och ta en fikapaus i deras trädgård. En oas mitt i Nice! Länk till Windsor.

Den här roliga gubben är också målad av Ben och den hänger på Mamac. Länk till Mamac.

Välkommen till min hemsida