Att få gå omkring bland ljuvliga dofter är en ynnest måste jag säga.

Min man Peder och jag har förmånen att bo i en lägenhet runt hörnet från det stora grönsakstorget Place de Gaulle eller Liberation, kärt barn har många namn. Här finner vi allt man kan önska sig alla dagar i veckan, utom måndagar, från morgon till lunch. Vi har även funnit vår favorithandlare. Han är noga med att fråga när vi ska äta det vi köper så att frukten är lagom mogen. Inget självplock här inte! Kärleksfullt och försiktigt lägger han ner de utvalda frukterna i en söt brun påse dekorerad med en fruktkorg i färgtryck.Tidiga förmiddagar när grönsakshandlarna packat upp och bagarna slagit upp sina dörrar sprider sig förföriska dofter i hela kvarteret. Jag njuter av frukternas lockande små duster av aprikos, nektarin, citron, jordgubbar med en blandning av jord från grönsakerna.


Köpa färskt bröd från bagaren har blivit Peders lott. Han gör det med glädje och njuter av en espresso medan jag fixar frukost hemma i köket. Doften från alla bagerier sprider ett välbehag i kvarteren hela förmiddagen.


Så har vi den bedövande doften från alla blommor som erbjuds. På Liberation finner vi mest eget odlade växter efter säsong från trädgården. Vill man ha lite elegantare buketter beger man sig till blomstermarknaden i gamla sta’n Cours Saleya eller till blomsteraffären.


De flesta som turistar i Nice bor oftast på hotell och behöver inte handla allt som marknaden erbjuder. Vill ändå säga, gör ett besök på marknaden i gamla sta’n eller till den mer genuina marknaden på Liberation. (3:e hållplatsen norrut från Place Massena med den förträffliga spårvagnen) eller ta en sakta promenad uppför spårvagnsgatan Jean Medecin som byter namn efter järnvägsbron till Malaussena. Väl framme och efter upptäcktsfärd på torget kanske det smakar med en kaffe eller god lunch på t.ex Gambetta.


Restaurang Gambetta
är vår lilla kvarterskrog. Här sitter vi då och då och tar något att dricka, ibland äter vi men oftast köper vi med oss ett fat hem fyllt med utvalda skaldjur. Det smakar gott och doftat hav.


Mitt på torget står en stolt Charles de Gaulle av den franska skulptören Jean Cardot.

Välkommen till min hemsida