Med utgångspunkt Massenatorget hittar du lätt till alla shoppinggator i Nice. Med torget i ryggen finns på höger sida det stora varuhuset Lafayette och på vänster sida Zara Home. Därefter en mängd butiker på båda sidan av gatan. Gör du avstickare på sidogatorna finner du lite mindre affärer och då åt väster även de lyxigaste. Söker du någon särskild märkesaffär så finns de att hitta på nätet. De affärer jag tipsar om är mer detalj- och specialaffärer.

Jag börjar med två bra och välsorterade bokhandlar.

Den närmast torget heter passande Librairie Massena, 55 rue Gioffredo. De bjuder på ett stort utbud av böcker för turister, faktaböcker och en separat avdelning för barnböcker. Ta första gatan till höger när du står i hörnet med Lafayette framför näsan och torget bakom.

Den andra välsorterade bokhandeln är Librairie Jean Jaures, 2 rue Central. För att hitta dit vänder du helt om och tittar ner mot havet. Gå rakt ner och över spårvagnsspåren. Därefter direkt till vänster och du kommer till bokhandeln på höger sida efter några kvarter. Båda affärerna är värda ett besök med deras stora utbud av böcker och atmosfär.

För oss som målar är det alltid lika spännande att besöka och botanisera i okända materialaffärer. Jag har hittat många i Nice och här är tips om de mest intressanta. Alla ligger ganska nära varandra som många specialaffärer gör vilket är praktiskt för kunden, eller hur?

Till första konstnärsmaterial-affären CHARVIN 39 rue Gioffredo går du till höger när du har Lafayette framför dig och havet bakom. Här hittar du i första hand deras egna märken av färger och block. Det är ju alltid roligt att pröva något nytt. Du kan köpa färger styckvis eller förpackade. Jag föredrog att plocka styckvis som i en godisaffär. Det är en härlig affär att gå på upptäckt i.

När du kommer ut gå ett kvarter norrut och vik av till höger, 20 rue Hotel des Postes. DALBE på vänstra sidan är en liten trång men relativt välsorterad materialaffär. Jättegullig personal där man känner sig välkommen.

Fortsätt gatan österut och vik av första tvärgatan till vänster. På höger sida ligger Le Géant, 20 rue Gubernatis. Den här affären är störst av de alla men också mest opersonlig. Stort sortiment men inte så överdrivet hjälpsam personal, tycker jag. Kanske på grund av att jag pratar franska som de talar engelska, så det blir lätt missförstånd. I vilket fall som helst, här hittar du det mesta du söker.

Nästa affär ligger om hörnet till höger när du kommer ut. Maison Franco, 19 rue Pastorelli. Det är min favorit. Stort sortiment, trevlig och hjälpsam personal och mängder av pigment i lösvikt.

Till sist vill jag även nämna den gamla genuina materialaffären i Gamla Sta’n. Papeteri Rontani, 5 rue Alexandre Mari. Inte bara affären är gammal även den lilla söta tanten med hatten på som expedierar. Inredningen med trähyllor och trädiskar med mängder av lådor. Det finns överraskande mycket material, samt kartor och inte minst de så omtyckta provencaliska Santonsfigurerna. De som samlar på dessa kan säkert fynda här. Du som gillar det genuina missa inte den här affären.

En helt annan sorts affär har jag hittat för dig som gillar knappar, pärlor och tyger. Här kan vi snacka om godisaffär! La Droguerie, 29 rue Hotel des Postes mittemot DALBE. Bara gläds åt utbudet. Det är svårt att välja vad man vill ha men man kan ju komma tillbaka, eller hur?

För övrigt kan jag tipsa om att gatorna in mot öster från Notre Dame har diverse specialaffärer och småbutiker som är trevliga. Gå den stora Avenue Notre Dame och vik av på de små tvärgatorna så finner du lite av varje. Lycka till!

Välkommen till min hemsida