Nyss hemkommen från en härlig och intressant vistelse i Nice, vill jag gärn dela med mig av nya erfarenheter och tips därifrån.

I början av juni invigdes tre skulpturer på den blivande nya spårvagnsleden från flygplatsen till hamnen.

Den första skulpturen vi möts av, från flygplatsen, är en gigantisk glass. Ett par kvarter mot centrum på samma gata står ”Hommage à Venus” och ”Poseidon” av Sacha Sosno.

Joanna Vascoucelos skulptur ”Fruitée” eller ”Tutti Frutti” är gjord av rostfritt stål och massor av små plastformar ihopsatta till glasskulor och strut. Det är roligt, tycker jag, med konstnärer som finner sina motiv i vardagen. Joanna är född i Paris 1971 och bor nu i Portugal. Hon fick sitt stora genombrott efter medverkan vid Biennalen i Venedig och är representerad runt om i världen. Hon har även varit med i en samlingsutställning ”Barocken möter samtidskonsten” på Kulturhuset i Stockholm 2014.Sacha Sosnos
skulpturer ”Hommage à Venus” och ”Poseidon” sticker verkligen ut i gatulivet. Man går inte förbi dem utan att haja till. Den ena solgul och den andra himmelsblå. Två skulpturer som kompletterar varandra och som sprider glädje åt de förbipasserande.

Sacha Sosno, en omtyckt skulptör i Nice, är representerad på många platser i sta’n. Bland annat står hans 30 meter höga skulptur ”Fyrkanthuvudet” i Jardin Sacha Sosno, mellan Mamac och Akropolis.

Sacha Sosno föddes i Marseille 1937 och dog i Monaco 2013. Han bodde även i Nice under många år.

Längre in mot centrum grävs tunnlar och här pryds skyddsplanken av ”Gatukonst” målade av lokala konstnärer. Här är några av mina favoriter.Francois Nasica
, född 1964 och är bosatt i Nice. Han målar och skulpterar och är just nu anlitad för att smycka en del av de fula planken utmed tunnelbygget. Hans glada konst gör mig verkligen på gott humör och de får gärna hålla på länge med att gräva tunnlar för mig.


En annan konstnär på planken har signerats med Simon. Han har målat de populära stolarna på Promenade des Anglais. Det är det enda jag vet om honom. Har inte lyckats få tag på mer information. Någon som känner till honom? Hör gärna av dig i så fall.

Välkommen till min hemsida