För drygt fem år sedan frågade Birgitta Fernström mig om jag var intresserad av att illustrera en sagobok som hon hade skrivit. Min första tanke var nej, jag är ingen illustratör men jag var nyfiken på att läsa boken. Vilken tur att man är nyfiken! Jag tog berättelsen till mitt hjärta och genast fick jag en bild framför mig hur Pyttepojken Pelle såg ut och gjorde en snabbskiss. Birgitta gillade figuren och samarbetet tog fart.

Pyttepojken var ett inspirerande och trevligt arbete under hela sommaren. I början målade jag traditionella akvareller. Efter hand blev bilderna tydligare och renare så barnen lättare skulle kunna uppfatta dem.

Tack vare dagens IT- teknik kunde Birgitta och jag kommunicera med varandra, trots avståndet, och utbyta tankar under arbetets gång. I mitten av september 2013 trycktes den lilla boken och kom ut till försäljning strax efter.

Måste säga att det blev ett stort tomrum efter Pelle när arbetet var klart. Man fäster sig vid de små liven och för mig har han varit riktigt kär. Jag hoppas att många ska ta honom till sitt hjärta och att barnen ska få lyssna till den lilla fina sagan om Pyttepojken Pelle i blåsväder! Det är härligt att också vi vuxna kan få ta del av barnasinnet genom alla de fina berättelser som skrivs för våra barn.

Här följer några små smakprov av bilderna i boken.

Förra sommaren 2017 fick jag åter en saga om Pyttepojken i min hand, Pyttepojken Pelle och stjärnfallet. Så roligt att åter få träffa den lille killen och vara med på hans äventyr. Några av hans gamla vänner fanns med i Pelles tankar och det kändes tryggt. Spännande också med nya kompisar som han var så glad över att få lära känna.

Bilder ur boken Pyttepojken Pelle och stjärnfallet.

Nu vet jag att Birgitta jobbar på ytterligare en ny berättelse om Pyttepojken. Hon har frågat om jag vill fortsätta med att illustrera och det gör jag med glädje. Vi får se när sagan är klar vad det blir för spännande som Pelle råkar ut för den här gången.

Tänk, att man kan bli förälskad i en liten sagofigur! Jag riktigt längtar efter Pyttepojken Pelle!

Besök Birgittas hemsida

Välkommen till min hemsida